Tabere la munte – Zarnesti, Plaiul Foii, Piatra Craiului

Turism si agrement

Datorita pozitiei geografice, orasul Zarnesti are un mare potential turistic.

Se poate practica alpinismul, echitatia (calaria), drumetiile montane in cele mai salbatice zone din Europa si anume in Piatra Craiului, unde populatia
de animale salbatice este foarte numeroasa.

Masivul Piatra Craiului este principala atractie turistica a zonei Zarnestiul fiind principala baza de plecare spre cele mai multe si cele mai frumoase trasee turistice din masiv. Masivul Piatra Craiului are o creasta cu lungimea de 25 km si altitudini de peste 2000 metri, este cea mai lunga si cea mai inalta creasta calcaroasa din Romania.

Alte atractii includ Garofita Pietrei Craiului, o floare unica in lume si o gasim in masivul Piatra Craiului, Coltul Chiliilor ( lacas sfant intr-o grota), Prapastiile Zarnestilor (aproximativ 3 km lungime) si multe altele.

Se mai pot practica plimbarile cu carutele trase de cai spre comunele apropiate, Magura sau Pestera, sau se mai poate practica asa-numitul bird watching, in Prapastiile Zarnestiului sau in imprejurimi.

Trasee pentru mountain bike la Coltul Chiliilor prin www.bikemap.net

 

Muntii Piatra Craiului

Din punct de vedere petrografic, Masivul Piatra Craiului se deosebeste geologic si morfologic de masivele si grupele muntoase inconjuratoare, Muntii Leaota, Muntii Bucegi, Muntii Fagaras si Muntii Iezer-Papusa. in timp ce aceste grupe montane sunt formate aproape exclusiv din roci cristaline, Crai-ul, cum este adesea alintat, este o „lama” taioasa si abrupta de roci metamorfice, in special roci calcaroase de varsta jurasica, lunga de aproximativ 24 – 26 km, orientata de la sud-vest spre nord-est, si lata de aproximativ 6 – 8 km, pe directiile perpendiculare corespunzatoare. Cunoscutii peretii verticali, inalti de 400-650 m, dintre Padina Lancii si Valea lui Ivan, au luat nastere datorita stratificarii pe orizontala a calcarelor.

Altitudinea maxima a Pietrei Craiului este atinsa in varful Varful La Om, cunoscut si ca Piscul Baciului, avand 2244 m. Masivul are numeroase piscuri peste 2000 de metri altitudine (Vf. Padina Popii(2025m), Vf. Ascutit(2150m), Vf. Timbalul Mare(2177m), Varful dintre Timbale(2170m), Vf. Sbirii(2220m), Vf. Caldarii Ocolite(2202m) ).

Cheile Dambovicioarei si Pestera Dambovicioarei sunt cele mai importante fenomene carstice din Piatra Craiului. in partea nord-estica apar Prapastiile Zarnestilor, izbucurile Fantanile Domnilor si Fantana lui Botorog, La Zaplaz, Cerdacul Stanciului, Pestera Stanciului, Moara Dracului. Aminitim Marele Grohotis care este o panza de pietre instabile de 4 km.

Rezervatia Naturala Piatra Craiului a fost instituita in anul 1938 si cuprinde mai mult de 1.200 de hectare din Piatra Craiului.

Vedere din satelit asupra Pietrei Craiului